Guldgrävarutrustning

En relativt ovanlig hobby som inte många känner till, men som har funnits i århundraden, är att gräva guld. Att vaska guld kan man även kalla denna hobby, där intresset går i vågor men som numera är populärt och inne. Till exempel kan man boka in grupper på en guldgrävarweekend. I vår moderna tid finns det bra redskap för att utföra aktiviteten så smidigt och roligt som möjligt. Borta är guldgrävarna i Klondyke ifrån de gamla westernfilmerna. Även om grunderna i hur man vaskar guld fortfarande är desamma är det smidigare idag.

Av den utrustning som behövs när man ger sig på att leta guld, är vaskpannan det viktigaste redskapet. Den ser ut ungefär som en djup tallrik. Vaskpannan sänks ned under vattnet och ned i sanden. Man lyfter därefter upp den igen, fylld med ett lager sand. Sedan skakar man på den för att se om det finns några glittrande guldkorn gömda. I samband med detta behövs det även en sikt. Den händige vill kanske bygga en vaskningsränna och det finns färdiga byggsatser att köpa för detta ändamål. Skopan är ett enkelt redskap, men är mycket användbar när du vaskar guld. Hanterar man större mängder sand på en gång, kan ett skakbord vara det som behövs.

Basutrustningen räcker långt, men det går att slå på lite större verktyg om man satsar ännu mer på detta intresse. Ibland används pumpar för att suga upp sand, grus och guld ifrån botten av vattendraget på ställen där det är svårt att komma åt. Botten kan vara täckt av stora stenar, så att det inte är möjligt att komma åt guldet med hjälp av en vaskpanna. Sanden sugs upp i pumpen och sedan töms den ut i vaskrännan. Pumpar finns i olika dyra utföranden.

Ibland behöver man en hacka när man letar efter guld. Inte allt guld finns i vattendrag, utan kan även förekomma i berglagren. Hackorna som används vid guldutvinning kallas för hammare och finns i olika utföranden. Exempel på detta är geologhammare, snickarhammare och murhammare. Dessa tre olika modeller ser lite olika ut och har olika funktioner.

Övriga tillbehör är mattor och olika typer av lampor som till exempel UV-lampor. Små flaskor, pipetter, luppar och supermagneter är också tillbehör som kan behövas. Som nybörjare är det bra att ha böcker och CD-skivor till hands, där man får information om hur man på bästa sätt blir en bra guldletare. Vill man dessutom även se ut som en riktig traditionell guldgrävare, kan man skaffa en skinnhatt med ett westernutseende. Sedan är det bara att börja med den nya hobbyn.